İşe İade Davası; iş akdi geçersiz bir nedenle feshedilen işçinin, işe iadesini talep edebildiği dava türüdür. Bu dava, işverenin keyfi şekilde iş sözleşmesini sonlandırmasına karşı işçinin korunması amacıyla açılmaktadır. İş Kanunu, işverenin iş sözleşmesini sona erdirmesine sınırlamalar getirmiştir ve iş güvencesi kuralları da ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.
Peki işe iade davasının şartları ve yasal prosedürleri nelerdir? İşte detaylar:
İçerik:
İşe İade Davasının Şartları
İşe iade davası açmak, İş Kanunu’nda yer alan şartların varlığını gerektirmektedir. Bu şartları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- İş yerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması
- İşçinin çalıştığı işyerinde en az 6 aylık kıdeminin olması
- İşçi-işveren arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunması
- İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması
- Davayı açacak olan işçinin, işveren vekili veya yardımcısı olmaması (İş Kanunu’nun 2. Maddesi uyarınca işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir.)
- İş sözleşmesinin, geçersiz bir nedenle feshedilmiş olması (4857 sayılı İş Kanunun 18. Maddesinde geçerli fesih sebepleri düzenlenmiştir.)
İşe İade Davasının Açılma Süresi
İş Kanunu’nun 20. maddesi, işe iade davalarıyla ilgili süreleri düzenlemektedir. Buna göre, iş sözleşmesi geçersiz bir nedenle feshedilen işçi, fesih bildirimini aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurmalıdır. Eğer işçi bu süre içinde arabulucuya başvurmazsa, işe iade talebinde bulunamaz. İşveren, fesih bildiriminde ihbar süresi tanımışsa arabulucuya başvurma süresi, fesih bildiriminin işçiye tebliğ tarihinden itibaren başlar.
Arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşamazsa, arabulucu tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içinde işe iade davası açılmalıdır. Arabuluculuk sürecine başvurma ve sonrasında dava açma süreleri hak düşürücü sürelerdir ve mahkeme tarafından dikkate alınır.
Bu şekilde işe iade davalarıyla ilgili süreler, taraflar arasında anlaşmazlık olduğunda arabuluculuk sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve davaların zamanında açılması için belirlenmiştir. Bu sürelere dikkat edilmesi önemlidir, aksi takdirde hak kaybı yaşanabilir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
İşe iade davalarına bakmakla görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde, İş Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi davaya bakmakla görevlidir.
Davayı bakmakla yetkili mahkeme, işverenin ticari ikamet adresinin bulunduğu veya işçinin işini yaptığı işyerinin bulunduğu yer mahkemesidir.
İşe İade Kararı Sonrası Yapılması Gerekenler
İşe iade davasının sonucunda mahkeme, feshin geçersiz olduğuna karar verirse, işçiye geçersiz fesih tarihinden kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede boşta geçen süre için en fazla dört aylık ücret ve diğer sosyal haklarının ödenmesine hükmeder. Ayrıca, işe iade kararında işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı da belirlenir. İşçinin işe başlatılmaması durumunda ödenecek tazminat miktarı mahkeme kararıyla belirlenir ve genellikle işçinin minimum 4 ve maksimum 8 aylık ücretine denk gelir.
İşçi, kesinleşen işe iade kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak için işverene başvurmak zorunda olup bu süre hak düşürücüdür. İşçi genellikle bu başvuruyu noter aracılığıyla gönderilen bir ihtarnameyle yapar.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili çalışmalarımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://cfkhukuk.com/calisma-alanlarimiz/is-ve-sosyal-guvenlik-hukuku/