hukuk-mesleklerine-giris-sinavi

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Yürürlüğe Girdi – 2024

Uzun zamandır gündemde olan, avukatlık ve diğer hukuk meslekleri ile idari yargıya girişte sınav yapılmasını öngören Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği, 8 Mayıs 2024 tarihli 32540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme ile birlikte, avukatlık stajına başlayabilmek ve hakim-savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için öncelikle bu sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

Bu yıl ilk defa uygulanacağı öngörülen sınavların usul ve esaslarını, kapsamlarını ve sınavda yer verilmesi planlanan konuları bu yazımızda ele aldık. İşte detaylar:

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Hakkında

Sınava İlişkin Usul ve Esaslar

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, 24.10.2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31.03.2024 tarihinden sonra mezun olanlar hakkında uygulanacaktır.

Türkiye’de bulunan bir hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar sınava girebilecektir. Yani sınav tarihinde mezun durumda olmak gerekmektedir. Son sınıf öğrencileri bu sınava giremeyecektir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının ilk kez bu yıl içinde yapılması beklenmekte olup, Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa ÖSYM tarafından yapılacaktır. Sınava ilişkin hususların yer aldığı ilan, başvuru süresinin bitiminden en az on beş gün önce Bakanlığın internet sitesinde ilan olunacaktır.

Sınavın Kapsamı

Sınav test şeklinde olup çoktan seçmeli en az yüz sorudan oluşacaktır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı aşağıdaki şekilde puanlanacak olup yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılacaktır;

a) Anayasa Hukuku 6 puan,
b) Anayasa Yargısı 2 puan,
c) İdare Hukuku 6 puan,
ç) İdari Yargılama Usulü 4 puan,
d) Medeni Hukuk 12 puan,
e) Borçlar Hukuku 10 puan,
f) Ticaret Hukuku 10 puan,
g) Hukuk Yargılama Usulü 8 puan,
ğ) İcra ve İflas Hukuku 6 puan,
h) Ceza Hukuku 8 puan,
ı) Ceza Yargılama Usulü 6 puan,
i) İş Hukuku 6 puan,
j) Vergi Hukuku 4 puan,
k) Vergi Usul Hukuku 2 puan,
l) Avukatlık Hukuku 4 puan,
m) Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi 4 puan,
n) Türk Hukuk Tarihi 2 puan
.

Puan dağılımından görüleceği üzere sınavda ağırlık 12 puanla Medeni Hukuk alanında olacaktır. Borçlar Hukuku ve Ticaret Hukuku, 10’ar puanla ikinci sırada yer almaktadır.

İdari Yargı Ön Sınavı Hakkında

Sınava İlişkin Usul ve Esaslar

İdari Yargı Ön Sınavı, 24.10.2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31.03.2024 tarihinden sonra mezun olanlar hakkında uygulanacaktır.

Hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar sınava girebilecektir. Yani sınav tarihinde mezun olmuş olmak gerekmekte olup henüz öğrenciliği devam edenler bu sınava giremeyecektir.

İdari Yargı Ön Sınavının ilk kez bu yıl içinde yapılması beklenmekte olup, Eylül ayında olacak şekilde yılda bir defa protokol uyarınca ÖSYM tarafından yapılacaktır. Sınava ilişkin hususların yer aldığı ilan, başvuru süresinin bitiminden en az on beş gün önce Bakanlığın internet sitesinde ilan olunacaktır.

Sınavın Kapsamı

Sınav test şeklinde olup çoktan seçmeli en az yüz sorudan oluşacaktır. İdari Yargı Ön Sınavı aşağıdaki şekilde puanlanacak olup yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılacaktır:

a) Anayasa Hukuku 8 puan,
b) Anayasa Yargısı 2 puan,
c) İdare Hukuku 10 puan,
ç) Türk İdari Teşkilatı 6 puan,
d) İdari Yargılama Usulü 8 puan,
e) Medeni Hukuk 8 puan,
f) Borçlar Hukuku (Genel Hükümler) 8 puan,
g) Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku 4 puan,
ğ) Hukuk Yargılama Usulü 6 puan,
h) Ceza Hukuku (Genel Hükümler) 4 puan,
ı) Ceza Yargılama Usulü 4 puan,
i) Vergi Hukuku 10 puan,
j) Vergi Usul Hukuku 4 puan,
k) Maliye ve Ekonomi 10 puan,
l) İmar ve Çevre Hukuku 4 puan,
m) Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi 4 puan.

Puan dağılımından görüleceği üzere sınavda ağırlık 10’a puanla İdare Hukuku, Vergi Hukuku ile Maliye ve Ekonomi Hukuku alanlarında olacaktır. Anayasa Hukuku, İdari Yargılama Usulü, Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku Genel Hükümler ise 8’er puanla ikinci sırada yer almaktadır.

Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/05/20240508.pdf

Mevzuat Değişikliği konulu diğer yazılarımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://geregidusunuldu.com/mevzuat-degisikligi


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir